Снимка БулфотоГрипът у нас достигна своя пик. От днес грипна епидемия е обявена в

...
Снимка БулфотоГрипът у нас достигна своя пик. От днес грипна епидемия е обявена в
Коментари Харесай

Хващаме грипа по два начина - ето как да се предпазим

Снимка Булфото

Грипът у нас доближи своя пик. От днес грипна епидемия е оповестена в областите Враца, Варна и Монтана, образователните занятия в тях преустановяват до петък. В грипна почивка са и учениците в София, а от на следващия ден грипна зараза афишират областите Русе и Кюстендил. Пред Дарик шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев обясни, че заразяването с грип става най-лесно тогава, когато болен се изкашля наоколо до храната на здрав човек.

При грипна зараза се преустановяват детските и женските съвещания, свижданията в лечебните заведения, както и провеждането на профилактични имунизации.
 
Въпреки че учениците в доста обитаеми места са във почивка, способи за заразяване има и те главно са два, осведоми Дарик проф.Тодор Кантарджиев:
 
„ Въздушно-капковият е единият, а вторият е капките по повърхностите и това, което пипаме. Банкноти, които пипаме, дръжки на градския превоз, плоскости и така нататък Няколко часа вирусът е жив и в случай че пипнем, а по-късно си пипнем носа, очите или устата, се заразяваме. Най-важното е да се заобикаля хранене тук-там, където има кашлящи хора. Някой в случай че ти кашля против сандвича, вероятността да се заразиш е най-голяма “, уточни той.

Ситуацията с грипа у нас доближи най-голяма динамичност.
 
Само през днешния ден се взе решение от на следващия ден грипна зараза да се разгласи в община Варна, където учениците няма да имат занятия до шести февруари, в това число. До втори февруари няма да се учи в Русенска област, както и област Кюстендил. Подобна е обстановката и в община Сливен, която също разгласи грипна зараза. В област Хасково се удължава грипната почивка в общините Хасково, Любимец, Симеоновград, Харманли и Стамболово до 2 февруари, в това число.

От на следващия ден до края на работната седмица се преустановяват образователните занятия и в община Димитровград. В грипна зараза тази седмица е и област София град.
 
До 31 януари няма да се учи в Ямбол и Габрово.
 
Положително е, че някои области са отчели понижаване на заболяемостта, акцентира проф. Кантарджиев. Сред тях са Перник и Пазарджик.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР